Ramses 2. – faraoen over dem alle

De to dronninger

Ramses blev udnævnt som tronfølger i sin fars ottende regeringsår. Med udnævnelsen fulgte et palads og en komplet husholdning med alt, hvad der dertil hører. Som kronprins fik Ramses også to hustruer: Nefertari og Isisnofret. Vores kendskab til de to dronninger er begrænset, men der er ingen tvivl om, at Nefertari, der var mor til Ramses’ førstefødte søn, var hans yndlingshustru. Som noget helt uhørt for en dronning byggede han templer til hendes ære, og hendes grav i Dronningernes Dal i Luxor er en af de smukkeste og mest detaljerede grave i Egypten.

I krig for Egypten

Allerede som tronfølger blev Ramses 2. sendt på felttog. Han besejrede fjendtlige libyere og afrikanere og sørgede for, at beretningerne om hans sejre blev udhugget i relief på tempelvægge i Egypten og Nubien som evigt vidnesbyrd om hans bedrifter. På reliefferne ses, hvordan den unge tronfølger i selskab med sine to ældste sønner (der på dette tidspunkt var fire og fem år gamle!) overmandede fjenden.

Det felttog, som Ramses 2. er mest kendt for, er imidlertid det, der førte til slaget ved Kadesh.

Slaget ved Kadesh

Kadesh var en strategisk vigtig by, der lå ved Orontesfloden i det nuværende Syrien. Egypterne gjorde krav på Kadesh, men det gjorde oldtidens anden stormagt, hittitterne, også. En konflikt var uundgåelig, og i Ramses 2.s femte regeringsår kom det til et mægtigt slag om byen.

Efter en måneds udmattende march nåede den egyptiske hær endelig Kadesh. Tæt på byen mødte farao og hans følge to stammefolk, der allernådigst bad om lov til at deltage i slaget på den egyptiske hærs side. Deres høvding havde sammen med den hittittiske konge og hele den enorme hittittiske hær stukket halen mellem benene og var flygtet. Så stor var frygten for den egyptiske farao, sagde de, og Ramses slog lejr i god tro og i forventning om, at han næste dag ville kunne indtage byen uden at møde større modstand og snart derefter vende tilbage til Egypten i triumf.

Baghold

Men farao faldt i baghold. Hittitterne var ikke flygtet. De var lige så tæt på Kadesh, som Ramses og den egyptiske hær var, og som et lyn fra en klar himmel indledte de et overraskelsesangreb, inden Ramses havde fået samlet sine tropper. To af faraos fire divisioner led øjeblikkeligt store tab, inden farao selv bragede igennem frontlinjen og slog den hittittiske hær midlertidigt tilbage.

Ramses 2., der var ung og uforfærdet og opsat på at vende hjem i triumf, forsøgte allerede næste dag at erobre Kadesh ved at indlede et modangreb. Den egyptiske hær var stærk, men det var hittitterne også, og snart stod det klart, at de to hære stod lige.

Den hittittiske konge, Muwatallis, forsøgte sig i stedet med diplomati, men en fredstraktat blev prompte afvist. Selv om man ikke var fristet ved tanken om yderligere kampe, var man heller ikke kommet den lange vej for at vende hjem med uforløst sag. Efter længere tids debat frem og tilbage blev der dog indgået en slags ikke-angrebspagt, hvor Ramses 2. indvilgede i at drage tilbage til Egypten og ikke at angribe Kadesh foreløbig. Først 15 år efter det skæbnesvangre slag ved Kadesh indgik Ramses 2. en fredstraktat med hittitterne, der blev besejlet ved, at Ramses 2. giftede sig med en af hittitterkongens døtre.

Egyptens store bygmester

Ramses 2. kunne andet end at bekrige sine fjender, og han har sat sine spor overalt i Egypten i form af templer og statuer. Slaget ved Kadesh blev beskrevet i detajler i flere templer, bl.a. på pylonen i Luxortemplet, i Ramesseum (Ramses 2.s dødetempel på Luxors vestbred) og på tempelvæggene i det store klippetempel i Abu Simbel. Store statuer af farao blev rejst over hele landet, og af og til optræder Ramses 2. i selskab med sine ældste børn eller sin yndlingshustru, Nefertari. Den anden hustru, Isisnofret, optræder først på monumenterne efter Nefertaris død.

Ramses 2.s børn

Både Nefertari og Isisnofret står som lidt tågede skikkelser i historien. Til gengæld ved vi en hel del om deres børn. Med sine dronninger, sine lavere rangerende hustruer og sine konkubiner fik Ramses 2. formentlig langt over 100 børn, og en af de største grave i Kongernes Dal, der er betegnet KV5, blev anlangt til Ramses’ mange sønner. Graven består af mere end 100 gravkamre, og den er endnu ikke helt færdigudgravet.

Den 13. ældste søn

Efter 66 år på tronen i Egypten døde Ramses 2., traditionen tro blev han stedt til hvile i en fornem klippegrav i Kongernes Dal. Hans grav er i dag så ødelagt, at den på grund af nedstyrtningsfare er lukket for besøgende, og den blev i lighed med de fleste andre grave i dalen plyndret for gravskatte allerede i oldtiden.

Ramses 2. blev så gammel, at han blev efterfulgt af sin 13. ældste søn, Mer-en-Ptah. Alle de 12 foregående sønner nåede at dø før deres far, de fleste af naturlige årsager. Mer-en-Ptah var selv en ældre mand, da han kom på tronen i Egypten.

Mumiernes gemmested

Længe efter, at Ramses 2. var død og begravet, gik Egypten ind i en ny æra. Det Ny Rige brød sammen, og landet blev delt i et nordligt og et sydligt rige. I Luxor forsøgte præsterne at dæmme op for de gentagne plyndringer i Kongernes Dal ved selv at bryde ind i de grave, som de kendte beliggenheden af. Præsterne fjernede de kongelige mumier og de genstande, der ikke allerede var blevet fjernet af gravrøvere, og gemte det hele på et hemmeligt sted på den anden side af dalens stejle klipper.

Først i 1881 blev skjulestedet afsløret, efter at gravrøverfamilier fra Luxors vestbred gennem længere tid havde forsynet antikvitetshandlere med alskens genstande derfra. Ramses 2.s mumie lå der også. I dag er mumien udstillet på Det egyptiske Museum i Cairo, og derfor kan vi alle komme ansigt til ansigt med den mægtige Ramses 2.

 

Vent venligst, mens vi leder efter den perfekte rejse til dig. Imens har vi fundet nogle facts om det at rejse

70 % af flyene i dag er mere end 70 % mere energibesparende per sæde end flyene i 1960’erne.

Vent venligst

Din anmodning behandles...