Tre tyrkiske superstjerner

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk (f. 1952) er internationalt anerkendt som en af sin tids største forfattere. I Tyrkiet er meningerne om ham mere delte, og han er bl.a. blevet sagsøgt for at have udtalt sig kritisk om det tyrkiske militærs behandling af armenierne.

På samme måde, som Sezen Aksu bygger bro mellem østlig og vestlig musik, kan Orhan Pamuk siges at være en brobygger mellem østlig og vestlig litteratur. Hans værker er både inspireret af traditionel tyrkisk realisme og moderne, metafysisk formsprog, og hans hovedpersoner er ofte i indre konflikt på grund af deres modstridende østlige og vestlige værdier.

Orhan Pamuks værker er oversat til mere end 60 sprog og har solgt mere end 11 mio. eksemplarer, og han har høstet et hav af priser – bl.a. Nobelprisen i litteratur i 2006 og den danske kulturpris Sonningprisen i 2012.

Arda Turan

Det er vist ikke for meget sagt at påstå, at fodbold er en næsten lige så stor religion som islam i Tyrkiet. Når de største hold, Fenerbahçe og Galatasaray, spiller mod hinanden, kan man få indtryk af, at det er en veritabel borgerkrig, der udspiller sig på banen, og når landsholdet spiller, ligger gaderne øde. For de nationalbevidste tyrkere er en landskamp ikke bare en sportsbegivenhed, det er bogstaveligt talt et spørgsmål om nationens ære.

Tyrkiets største fodboldstjerne er midtbanespilleren Arda Turan (f. 1987), der pt. (2014) spiller for Atlético Madrid. Arda Turan spillede for Galatasaray fra 2005 til 2011, hvor han blev solgt til Atlético Madrid for 19 mio. euro. Dette gjorde Arda Turan til den dyreste tyrkiske fodboldspiller nogensinde. Arda Turan spiller også på det tyrkiske landshold, hvor han har været en fast del af mandskabet siden 2006.

Sezen Aksu

Sezen Aksu (f. 1954) er Tyrkiets ultimative popdiva. Siden debuten i 1975 har hun udgivet intet mindre end 25 albums, og hun har haft en enorm indflydelse på popmusikkens udvikling både i og uden for Tyrkiet. Overalt i Tyrkiet vil du kunne høre hendes karakteristiske stemme og medrivende rytmer drøne ud af højttalerne på restauranter, barer og caféer. Hun er stadig aktiv og turnerer i hele verden, bl.a. har hun besøgt Danmark i februar 2014.

Ud over at varetage sin egen solokarriere, virker Sezen Aksun også som mentor for andre store, tyrkiske sangere, bl.a. Tarkan og Sertab Erener, der vandt Det Europæiske Melodi Grand Prix i 2003.

På grund af hendes frigjorte optrædener og vestligt inspirerede musik ser mange tyrkiske kvinder op til Sezen Aksu som en frontfigur inden for ligestilling og kvindefrigørelse.

Vent venligst, mens vi leder efter den perfekte rejse til dig. Imens har vi fundet nogle facts om det at rejse

Verdens største hotel ligger i Malaysia. Det hedder First World Hotel og har 7.117 værelser og over 40 restauranter.

Vent venligst

Din anmodning behandles...