Ferie og helbredet

Vi håber og ønsker, at din ferie bliver uden uønskede overraskelser. Her er nogle få gode og enkle råd, som du bør læse – for din egen sikkerheds skyld.

Sol og væske

I starten bør du altid være forsigtig med solen. Undgå solen midt på dagen og anvend en høj beskyttelsesfaktor. Drik rigeligt med vand, juice og sukkerholdige drikke. En tommelfingerregel er, at man skal drikke så meget, at man fortsat tisser lige så hyppigt, som man plejer derhjemme. Er urinen blevet meget mørk, kan du have væskemangel og bør drikke noget, der ikke er vanddrivende! Husk også at putte lidt ekstra salt på ægget om morgenen, så du får noget, der kan binde vandet i kroppen.

Sygdom, dårlig mave og hedeslag

Får du for lidt at drikke eller er for meget i solen, kan du få hedeslag. Hedeslag kan være meget farligt og viser sig ved høj feber, manglende sved, rødmende hud og konfus opførsel. Sørg for at komme ind i skyggen og kontakt nærmeste læge.

Dårlig mave er så absolut topscoreren blandt feriesygdomme. De fremmede bakterier kan ofte resultere i en – heldigvis – ofte harmløs maveinfektion. Mange forbinder maveondet med drikkevandet, havvandet eller poolvandet, men det skyldes lige så ofte lidt for mange iskolde drinks med masser af isterninger – det får fordøjelsessystemet til at reagere i det varme klima.

En anden synder i forbindelse med feriesygdom er aircondition, hvilket giver mange gæster en simpel forkølelse. Køler man værelset alt for voldsomt ned, kan det i særdeles uheldige tilfælde resultere i en lungebetændelse. Aircon’en giver konstant træk, så det kan godt betale sig at medbringe en lille trøje eller tørklæde.

Almindelig hygiejne

På grund af bakterier og evt. manglende hygiejne er det let at få dårlig mave under fremmede forhold. Følg de enkle regler nedenfor, så slipper du måske for at blive dårlig, eller du kan i det mindste formindske symptomerne:

Pas på ferietatoveringer

På ferieområderne findes flere steder, som tilbyder ferietatoveringer (hennatatovering). For at opnå den sorte farve kan der være tilsat kemiske stoffer, fx PPD, som er forbudt at anvende på huden, og som kan medføre alvorlige, allergiske reaktioner som eksem og hævelser af huden.

En allergi fra PPD er livslang og kan blusse op igen, hvis du senere farver hår, eller når huden kommer i berøring med visse slags sort tøj eller ting af gummi. Selv om ‘tatovøren’ foreslår en ‘test’ på huden, er det ingen garanti for sikkerheden. Brun henna kan også indeholde PPD, så her vil risikoen blot være lidt mindre, end hvis hennaen er sort, men den vil være der.

Mave- og øreinfektioner

Den anderledes bakterieflora og de højere temperaturer på vores rejsemål – kombineret med badning i forskellige pools, badning på stranden, det lokale drikkevand, bakterier på pengesedler og dørhåndtag mv – kan i nogle tilfælde medføre mave- og øreinfektioner.

Skulle du være så uheldig at blive syg på rejsemålet, anbefaler vi, at du ringer til vores service- eller nødtelefon, så vores rejseledere kan rådgive dig og evt hjælpe med at kontakte en læge.

Bemærk venligst, at de fleste forsikringsselskaber typisk vil spørge efter kvitteringer, lægejournal og lign. dokumenter i forbindelse med lægehjælp, efter din hjemkomst. Det er vigtigt at lægejournalen indeholder oplysninger om dato, diagnose, behandlingsforløb mv.