Valuta og Drikkepenge i Egypten

På www.valutakurser.dk, kan du finde information om det enkelte lands valuta samt dagens valutakurser.

Skal jeg have vekslet penge hjemmefra?

Det kan være rart, at have nogle småpenge med i lommen allerede fra start, men på alle vores destinationer, fungerer det fint at hæve penge fra automater eller veksle lokalt.

I  Egypten og lokalt er det dog langt fra så udbredt som herhjemme, og specielt på Nilkrydstogt eller i Luxor kan det indimellem være en smule vanskeligt at finde en hæveautomat. Men man evt. veksle euro i veksle/ hæveautomatater ved ankomsten til Hurghada lufthavn. Regn ikke med at kunne veksle danske penge alle steder, så medbring euro eller dollars hvis du ønsker at veksle lokalt.

Bemærk man kan ikke veksle til egyptiske pund hjemmefra Danmark mere .

Visa/Dankort

Hvis du tager dit Visa/Dankort med på ferien, skal du være opmærksom på:

At der er nogle beløbsgrænser ved brug af Visa/Dankort i udlandet:
2.000 kroner kontanthævning om dagen
20.000 kroner forbrug inklusiv kontanthævning inden for 30 dage

Omregningskurser – også for MasterCard og Maestro
Mange forretninger i udlandet tilbyder at tage imod betaling i danske kroner via en såkaldt Dynamic Currency Conversion. Det betyder, at du nogle steder kan betale i danske kroner, når du betaler med dit Visa/Dankort, MasterCard eller Maestro i udlandet.

Gebyrer

Det er ikke ualmindeligt at der lægges gebyr på en transaktion med kreditkort eller Visa/Dankort.

Drikkepenge i Egypten

Ingen siger nej til en lille erkendtlighed på restauranter, til stuepigen, lokale chauffører mm.

I Egypten er lønningerne lagt an på, at alle giver drikkepenge, så også lokalbefolkningen ”tipper”, når de har fået god service.

Det er både tjeneren, receptionisten, rengøringsmanden, barmanden, piccolo, buschaufføren og mange andre, der forventer at få drikkepenge. Beregn ca. 250 kr. pr. person i drikkepenge pr. uge.

Skal du på Nilkrydstogt eller rundrejse vil rejselederen tilbyde at samle penge ind til en fælles pulje, der så dækker stort set alle drikkepenge, der skal gives, mens du er på krydstogt og i Cairo. På rundrejsens sidste dage i enten Sharm el Sheikh, Hurghada eller Luxor står du selv for drikkepenge. Det er frivilligt, om du vil være med i den fælles pulje.

Rengøringspersonale: Ca. 200 EGP pr. værelse fordelt i rater henover ugen. (ca. 80 kr.*).

Baggagepersonale på hotellerne: Ca. 50 EGP pr. kuffert (ca. 20 kr.*).

Tjeneren: 10 pct. hvis ikke drikkepenge er inkluderet – ellers runder du op.

På All Inclusive-hoteller er 50 EGP (20 kr.*) nogle gange om ugen er stærkt fremmende for servicen.

Bemærk at hvis der er angivet en “service tax” på din regning, er dette ikke drikkepenge, men en pålagt skat fra regeringen.

Taxi: Ingenting – du skal i stedet ”prutte” energisk om prisen for at få den rigtige pris. Eller bed taxichaufføren om at køre med taxameter.
Buschaufføren: Forventer 20-30 EGP.

Vejledende udsalgspris

Det er helt normalt at prutte om prisen på mange af vores destinationer og du skal ikke blive bange, hvis du pludseligt får lagt ansvaret for hele sælgerens families skæbne i din hånd. Det er en del af forhandlingen. Hvis I ender på ca. 50% af den officielle pris, har alle grund til at være glade. Man prutter dog ikke om prisen i madforretninger, stormagasiner eller mere moderne butikker.

Utålmodighed betaler sig ikke

Er klassisk fejl, som mange begår, er at blive for utålmodige, og det kan både ses og høres. Tag handlen som en oplevelse, smil, vær venlig og tal pænt og ordentligt. Hårde ord og skarpe toner kommer man ingen vegne med – heller ikke selv om man ikke er tilfreds med prisen. Er prisen ikke tilfredsstillende, er det helt i orden at gå. Sig pænt farvel og tak og gå videre. Der vil helt sikkert dukke andre fristende sager op.