16 juni 2021

Græsk kvalitetsvin

by atlantisrejser
Læs denne artikel i
5 minutter
Inspiration
2,940 andre
Sharing is caring
Del med andre

Græske vine er stille og roligt blevet absolut konkurrencedygtige

Mange ved det ikke, men efter mange år i skyggen af populære europæiske vinlande som Frankrig og Italien, har kvaliteten af den græske vinproduktion stille og roligt sneget sig op til at være absolut konkurrencedygtig med verdens store vinnationer.

Og netop Santorini er stedet, hvor nogle af Grækenlands allerbedste producenter holder til. Grækerne er i besiddelse af et væld af indfødte druesorter med helt umulige navne, som har svært ved at sidde fast i hukommelsen. Kender du for eksempel de lette rødvine på Agiorghitiko? De elegante hvidvine på Malagousia eller de friske og spændstige på Assyrtiko? Nej? Det er en skam, for de kan være vidunderlige.

På Santorini har du heldigvis alle muligheder for at få frisket hukommelsen op og samtidig få vædet halsen i varmen. Her får du tre bud på nogle af Santorinis bedste producenter, som hjertens gerne tager imod dig til en smagning. Du kan gøre det på egen hånd eller tilmelde dig en guidet vinrundtur.

Gavalas Winery, Megalochori

Med en herlig placering på de dramatisk stejle klipper på sydsiden af Fira, er et besøg på denne vingård en berigende oplevelse for både ganen og øjnene. Vingården laver kun vine på lokale druesorter, og blandt specialiteterne er en naturligt gæret Assyrtiko-hvidvin og en dessertvin kaldet Vinsanto, som er lavet på senthøstede druer, som tørres delvist for at koncentrere sukkerindholdet.

Argyros Estate og Santo Wines

Argyros Estate, Mesa Gonia

Argyros er et familiefirma, som har lavet vin på Santorini siden 1903. Yannis Argyros er vinmager af tredje generation og laver prisvindende vine på indfødte druer som Mavrathira, Voudamato og Assyrtiko. Vingården blev i 2005 kåret som en af verdens 100 bedste vingårde af Wine & Spirits Magazine.

Santo Wines, Pyrgos

Santo Wines er et stort, men kvalitetsfokuseret kooperativ, som køber druer fra øens mange producenter. Vingården har en ideel beliggenhed lige ved kysten, hvor mange af de store krydstogtskibe lægger til. Der bydes på en meget velorganiseret rundvisning og smagning i fine lokaler, inden der er mulighed for at smage yderligere årgange på tagterrassen, som byder på den mest fantastiske udsigt over det Ægæiske Hav. Udsigten alene er hele besøget værd.

Also interesting